29 Eylül 2008 Pazartesi

Olmuş ve olmamışlarıyla AŞK-I MEMNU


4. Bölümü geride bıraktığımıza göre sezonun en iddialı yapımıyla ilgili ahkâm kesebiliriz. Dört Bölümün üçünü izlemiş bir izleyici olarak şunu diyebilirim bu dizi iki sezonu rahatlıkla devirir. Yalnız Yaprak Dökümü kadar reytinge ulaşamaz gibime geliyor. Dudaktan Kalbe'den daha başarılı uyarlandığı yadsınamaz bir gerçek. Yine de Ece ve Melek Hanım'lar (ki her ikisini de çok severim) repliklere Yaprak Dökümü'ndeki kadar özenmemişler. Ekşi'de geçenlerde okumuştum, Dudaktan Kalbe'den hallice, Yaprak Dökümü'nden daha kötü bir dizi olduğunu. Tesadüfe bakın ki reyting anlamında da tam bu iki dizinin ortasında. Peki neden Yaprak Dökümü kadar iyi değil? Oradaki kadar parlak bir oyuncu kadrosuna sahip değil. Replikler ordaki kadar vurucu değil ve en önemlisi Aşk-ı Memnu romanı günümüze uyarlanmaya Yaprak Dökümü romanı kadar müsait değil. Dönem hikayesi olarak ele alınmaya çok daha müsait. Yine de dili anlaşılır ve her kesime hitap eden bir senaryo yazmayı başarmışlar.


Neden Dudaktan Kalbe'den iyi peki? Aşk-ı Memnu Dudaktan Kalbe gibi sürekli aynı olayların tekrarı halinde ilerlemiyor, daha geniş öyküler açısından. Bir de ister istemez başrol erkek oyuncuları karşılaştırıyorum izlerken. Burak Hakkı da Kıvanç Tatlıtuğ da manken. Kıvanç'ın ilerlemesi bence daha belirgin bu işte.


Dizide olmamış oturmamış rolünü tam beceremeyen oyuncu sayısı bence çok fazla. Beren Saat cast'ın en kötüsü. En olmamışı. En kötü oynayanı. Hazal Kaya'yı ilk bölüm başarılı bulmuştum. Nihal'e çok uygun ama eksik bir şeyler var. Kurulmuş bebek gibi mekanik yürüyüşü sinir bozucu. Kıvanç Tatlıtuğ Behlül'de abartılı. Köpürtmüş oyunculuğunu. Selçuk Yöntem sade ama gereğinden de fazla sade bir oyunculuk sergiliyor. Bir orta noktayı tutturamamış bu dört isim. Üçü abartmış rol yapıyorum diye bağırıyor dördüncüsü iste o kadar sade oynuyor ki sanki isteksizmiş gibi.


Castta olmuş iki isim var bence. Konuşmasalar bile yüzlerindeki ifadeler çok gerçekçi. Nebahat Çehre Firdevs'te çok iyi ve 64'ünde fıstık gibi halen. Ama ondan da iyisi matmazel rolündeki Zerrin Tekindor. Casttaki en güçlü halka tabii bence.


Müzikler güzel. Çekimler aydınlık mekanlar çok hoş. Atmosfer iyi yaratılmış.

5 yorum:

ranini dedi ki...

şu fec ibeyaz pantolonu gördüm de aklıma geldi yine. beren saat'e beyaz ve dar pantolon giydirmemeleri lazım, kalçasını çok büyük gösteriyor. Yüksek topukla yürüyemediği için de komik duruyor.

iyi bir yönetmen lazım bu diziye. bir de senaristlerin fazla bölünmemesi lazım. daha iyi bir ekip kurmaları lazım.

mimoza dedi ki...

Evet yakışmıyor kesinlikle. Yürüyüşü feci kötü. Yönetmen konusunda da size hak veriyorum. Mesude Erarslan'ın Y.Dökümü'ndeki performansı inanılmaz. Hilal Saral maalesef aynı derecede kaliteli bir yönetmen değil.

aytugs dedi ki...

Zerrin Tekindor ve Nebahat Çehre yorumlarının ikisine de katılıyorum. Daha da çok katıldığım, televizyonlarımızın yıldız yapımcısı diye gösterilen Kerem Çatay'ın nasıl Hilal Saral gibi kötü bir seçim yapabildiği. Bu adam, Elveda Derken'i hiç mi izlemedi? Yılın en iddialı işini nasıl bu kadına teslim ettiler? Hiç gözümün önünden gitmiyor, Adnan'ın Bihter'e evlenme teklif ettiği sahne... Saçma sapan kamera hareketleri, Bihter'in anlamsız gülüşü. Beren Saat, evet kötü de, bu dizinin asıl problemi yönetmen.

mimoza dedi ki...

@popcultr

Yönetmen Mesude Erarslan olsaydı bu dizi tavan yapmıştı reyting anlamında ve tabii çekim kalitesi adına da.

aa dedi ki...

Arkadaşlar belki cahil olabilirsiniz ama bu kadro çok güçlü yılları hiç gören yetenği sonsuz olan nebahat çehre ve selçuk beye saygınız olsun.sadece yetenkleri sayesinde buraya kadar gelmiş beren saat ve kıvanç tatlıtuğ'da gerçekten süperler